Ing. Hana Málková
Téměř všechny potraviny obsahují určitý podíl vody a i tato voda se započítává do denního příjmu tekutin.
Zelenina a ovoce je tvořeno průměrně z 90 % vodou, vysoký obsah vody mají také polévky, mléko, jogurtové nápoje apod. Pokud tedy jíme běžně dostatek ovoce a zeleniny, k tomu nějaký ten jogurt nebo kefír, případně polévku k obědu či večeři, přijmeme tím i poměrně dost tekutin.
Na druhou stranu, kdo jí převážně suchou stravu typu chleba se sýrem, maso s přílohou bez významného podílu zeleniny, na svačinu sušenka, tekutin v jídelníčku příliš mnoho nepřijme.
Výhodou potravin bohatých na vodu je také to, že obsahují méně kalorií (protože voda má nulovou energetickou hodnotu), i proto je vhodné tyto potraviny do jídelníčku zařazovat.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Tak třeba tvrdý sýr je potřeba na výpravy do mrazivého prostředí předem nastrouhat, jinak máte smůlu. Máslo z mrazáku taky normálně neukrojíte, chce to sílu, ev. nůž nahřátý v teplé vodě.